Monday, June 29, 2009

SaLaH BeLaJaR

Sekarang ni ahza ikut je apa yang org ajar .... kalo salah ajar ni la yang jd... kita layan video ni...


video


Kalo nak tau apa dia ckp tanya Caca... Hahahah


P/S : Caca ni ahza ckp ikhlas dr hati dia...


Sunday, June 28, 2009

tido...tido...tido...

hari ni adalah hari untuk aku & family tido.... penat tu semalam..... hari dah la bangun lewat pastu ni nak sambung tido balik... sorry la .... penat seh.... sbb tu la aku buat party tu yesterday coz 2day still can rest... cuba kalo aku buat hr ni... bila nyer aku nak rehat kan??? bsk dah start keje blk... tu yang jadi monday x mood nak keje.... bkn sbb apa just sbb on sunday x puas rehat... nasihat aku lpas ni sesapa nak kenduri ker,, party ker,, buat la hari sabtu..... ok la aku nak sambung tido ... anak2 aku pun dah tido....

P/S : jom tido reramai...

party ... party...

td baru selasai birthday party ahza yg ke 3 tahun... penat gak la buat party ni... br settle kenduri arwah mak aku last saturday.... sambung lak party anak aku this week... start dr monday dah kena buat keje... mcm2 nak kena cari... untuk door gift je aku kena pergi cari sampai 3 hari baru complete brg dia... door gift aku letak cup cake and biasa la jajan but have something yang special... coz anak aku minat giler ngan ultraman... aku bg patung ultraman yg kecik kat semua org... pastu hari ni aku kena masak coz one of the menu is spegatti my favourite aku... first time my spegatti di publish ke org ramai... selalu nyer kalo aku masak cuma aku je yg makan... anyway soory is my spegatti not delicious... aku pun risau gak kalo spegatti ni x habis... aku pun x de la masak spagetti tu byk2 takut org x makan... but unexpected spegatti yang habis dulu... terpaksa aku masak lagi...

yang x best nyer party ni.... birthday boy buat ragam lak... bila nak mula je upacara tiup lilin ahza boleh lak menangis bagai nak rak... mati2 x nak tiup lilin... at last mama dia yang tiup lilin dan potong kek... aku agak2 ada 2 reason nape ahza meragam... 1st dia nak tido sbb penat sangat main dari pagi dan x tido2 sampai petang... 2nd reason yang aku rase concrete skit sbb ahza takut kat sorang makcik ni (kawan my mother in law)... makcik ni lak duduk dekat ngan kek ahza tu... tu yang menangis sakat bile suruh dia tiup lilin... aku pun x sure nape ahza takut sangat ngan dia... makcik ni bukan garang pun... kalo makcik ni datang rumah ahza mesti jadi seorang yang sangat baik.... pijak semut pun x mati la...

back to the birthday story... ahza bila dah jumpa cousin dia je baru ok... baru boleh nak main.... meriah gak party ni walau x de acara potong kek... ramai gak la guest yang dtg... aku buat door gift dlm 50 set je... aku ingat ada la lebih... last2 x cukup... sesapa yang lambat sampai tu mintak maaf la ye... door gift dah habis... anyway thank 2 all yg dtg....

P/S : bln 10 nnt ada satu lagi birthday party for sara lak...

Friday, June 26, 2009

Sibuk Giler...

2 minggu ni aku sibuk betul... last saturday aku buat kenduri tahlil arwah mak aku 100 hari.. aku ngan adik beradik aku yang prepare food tuk hr tu... masing2 x de pengalaman masak tuk kenduri... nak pilih menu pun susah.. x tau nak masak ape... iyelah sendiri yang nak masak... setakat masak tuk 2-3 org tu boleh la... ni budget tetamu +-200 org... ramai tu... at last menu yang dipilih sambal sotong, kobis masak lemak, ayam goreng ngan sambal belacan + ulam... aku yg kena pergi pasar... pastu kena goreng ayam lak tu... nak dijadikan citer masa masak sambal sotong ada masalah pulak... mula2 dah confident boleh buat sendiri... kena la sambal tu ada bau ngan rasa hangin... semua dah mula risau cam ne nak buat ... terpaksa la import makcik aku tolong... yang best nyer makcik aku bg petua suruh masuk kentang... x penah di buat org masak sambal sotong masuk kentang... pastu dah la hangin masak sambal sotong guna sampai 5 kilo minyak... bila majlis mula semua yang masak tu risau sbb masing2 still rasa hangin tu gak... takut org complain... tp nasib baik org lain x rasa hangin tu... cuma yg masak e sbb dah tau.. makcik aku ckp tu semua sbb dah set dlm minded yang sambal tu hangin... mungkin gak...

this week aku nak buat birthday party anak aku... nnt aku sambung balik citer pasal party ni... tgk apa lak yang jadi...

P/S : thank busu coz jadi penyelamat....

Wednesday, June 17, 2009

BEWARE!!!!

ni ada terjadi kat aku... ada satu pagi tu aku ada received call to confirm credit card transaction.... the bank said (claims from Ambank) aku guna credit card ambank beli barang dekat KLIA amount around RM3800... (byk tu!!)... aku confuse jap time tu... aku mana ada credit card ambank... pastu suara (use voice machine) tu suruh aku pilih tuk confirm atau speak to customer service... aku terus pilih cust service... belum ape2 aku bambu dulu.... person tu ckp card tu aku apply bulan 4/2009... aku terus hangin... sebab bila aku betul apply reject la pulak... ni tah sapa2 yang apply boleh lak lulus.... mungkin x tahan kena bambu ngan aku cust service tu terus letak phone... aku still x puas hati.. aku call balik ambank ckp ngan cust service dia... baru cerita skit dia kata aku sebenarnya nak kena tipu... cuma nasib aku baik sbb x disclose any finance information aku... pastu aku terpikir lak mcm mane dia org nak mintak info aku pasal credit card tu aku mmg x de....

selang 2-3 hari aku receive email from my boss... ada kena mengena ngan benda ni la... ada sorang tu mengadu dia dah kena tipu same like aku... cuma nasib dia kurang baik sbb semua info financial dia bagi.. dan yang best nye dia pun kena sama tempat transaction/amount/date approved card (beli brg kat KLIA/RM3800/bulan 4/2009)... dalam email tu mamat ni citer la mcm mane dia kena... dia pun marah gak plus panic pasal takut credit card dia org lain guna... person yang ckp dlm phone tu pretend to be simpati dgn cuba nak tolong mamat ni... dia kata mamat ni kena report kat bank negara... as consent ngan mamat ni dia blh tranfer phone tu kat bank negara... bila dah tranfer person yang mengaku bank negara ni buat2 x tau citer then mintak mamat ni citer la dari mula... (nak cover la tu)... person tu ckp dia boleh tolong investigate matter ni but mamat to kena disclose sumua information about he financial like no credit card yang ada (semua lak tu) no saving yang ada dan pelbagai lagi... pastu person tu ckp untuk melicinkan siasatan mamat ni x boleh buat apa2 bank transaction dlm masa 3 hari ... lepas bagi semua info mamat tu try lak tanya kawan dia yang kerja bank... kawan dia yang sound dia dah kena tipu... terus dia call ambank nak confirmkan btul ke x... yang pasti ambank kata dia kena tipu pasal ambank x pernah buat confirm transaction melalui voice machine.... ngan dia kata ambank x leh direct transfer call ke bank negara... yang ambank boleh buat just advise cust to lodge police report...

sekarang ni mcm2 pernipuan boleh berlaku.... kadang2 tu benda yg x terfikir oleh kita... yang penting kita kena beringat selalu... org nak menipu mcm2 dia boleh buat... mcm kes tu cust dalam panic situation lagi senang kena tipu...

yang penting kena selalu beware...

P/S : jangan marah kalo x paham citer... yang penting faham point jer...

Tuesday, June 16, 2009

Iklan @ Nak Promote

Hahaaa.... Ni nak promote skit.... Aku sekarang dah jadi agent Insurance AIA.... Kalo ade sesapa yang berminat nak beli insurance boleh la contact aku... Kepentingan insurance ni x payah la aku tulis kat sini.... nnt panjang sangat... Yang penting insurance tu mmg penting buat semua.... kalo nak tau details boleh aku arrangekan appointment... Penerangan face to face lebih mudah faham dari aku explain kat blog ni.... anyway ada pelbagai product yg tersedia untuk dipilih... ada investment or saving plan, accidental plan, education plan, Hospitalization coverage and many more... But yang paling aku recommend sekarang is medical card plan especially for org yang company dia x cover hospitalization... for more detail boleh contact aku... jangan marah yerrr... apa guna ade blog kalo x leh nak promote kann??

P/s : Busu x nak ambik ker insurance ni.... nnt blh la gee bayar duit HP cepat skit bile dpt commission dia... Jgn marah hahaha....

Sunday, June 14, 2009

Susah nyer nak beli Printer

tadi aku nak pegi beli printer tuk lyn... semalam dia dah survey harga .... jumpa yang 3 in 1 printer jenama canon harga dlm RM200... jadi hari ni ingat nak gi beli la... tapi sbelum tu nak tgk la dulu function dia.... aku pg la satu kedai computer kat warta... lyn tanya la kat pembantu kedai tu boleh buka kotak dulu x?.. sbb nak tgk paper dia msk ikut atas ke bawah.... jawapan pembantu kedai buat kan aku angin ... terus blah dari situ.... kalo x kasi bukak kotak x pe la... tapi biar ckp elok2.... ade ker dia ckp "x payah bukak tgk.. sama cam gambar kat kotak"... pastu ckp x pandang org.... aku tau rupa printer tu sama mcm gambar kat kotak...tp org nak tgk funtion dia... lain kali kalo x nak keje pegi ambik cuti... lyn nak juga tgk display printer tu .... sbb kt nya dia nak printer yg masuk paper ikut atas sbb senang nakprint cheque... pastu aku selalunyer tempat yg ada display printer kat tesco ker carrefour ker giant ker.. try la pegi tesco kajang... kat situ stock printer tu lak x de... aku lebih kurang dah nak fed up... at last aku gi metro kajang beli kat sana sbb ada display dan stock.... nak beli printer pun kena pegi banyak tempat...

Friday, June 12, 2009

start Balik...

...Ni baru dapat buka balik blog ni... Nama je ada blog... passwood nak msk blog sendiri pun lupa...ni baru dpat download gambar anak aku.... pasni pasti aku dapat update latest news...