Wednesday, September 9, 2009

LaMaNYeR

Lama rase nyer aku x update blog.. bukan x de cite... byk story yg blh aku upload tp cam biasa laa... aku bz giler.... nak bukak computer for personal thing pun x tau bile boleh... ni pu sbb aku dah tension sgt keje... nak release jap.. pas ni sambung blk... mlm kang kalo aku ade masa nnt aku update story a week b4 ramadhan...

Wednesday, August 5, 2009

SHoLaT SuBuH Di MaSJiD

Sila baca dan hayati.... Ada sesuatu yang boleh kita ambik iktibar...

Seorang pemuda bangun pagi2 buta untuk solat subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid. Ditengah jalan menuju masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangun, membersihkan bajunya dan pulang kembali kerumah. Di rumah dia berganti baju, berwudhu dan lagi berjalan menuju masjid. Dalam perjalanan kembali ke masjid dia jatuh lagi di tempat yang sama. Dia sekali lagi bangkit membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Di rumah dia sekali lagi berganti baju berwudhu dan berjalan menuju masjid.
Di tengah jalan menuju masjid dia bertemu seorang pemuda yang memegang lampu. dia menanyakan identiti pemuda tersebut dan pemuda itu menjawab "saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda." Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid. Saat sampai di masjid pemuda pertama bertanya kepada pemuda yang membawa lampu untuk masuk dan solat subuh bersamanya. Pemuda kedua menolak. Pemuda pertama mengajak lagi hingga berkali2 dan lagi jawabannya sama. pemuda pertama bertanya kenapa menolak untuk masuk dan solat. Pemuda kedua menjawab aku adalah Setan (devil/evil). Pemuda itu terkejut dengan jawapan pemuda kedua.
Setan kemudian menjelaskan, saya melihat kamu berjalan ke masjid dan sayalah yang membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah membersihkan badan dan kembali ke masjid Allah memaafkan semua dosa2mu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya dan bahkan itupun tidak membuatmu merubah fikiran untuk tinggal di rumah saja, kamu tetap memutuskan kembali masjid. Kerana hal itu Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu. Saya Khuatir jika saya membuat mu jatuh untuk kali ketiga, jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk kampung mu. Jadi saya harus memastikan bahwa kamu sampai di masjid dengan selamat.

Jadi jangan pernah biarkan Setan mendapatkan keuntungan dari setiap aksinya. Jangan melepaskan sebuah niat baik yang hendak kamu lakukan kerana kamu tidak pernah tahu ganjaran yang akan kamu dapat dari segala kesulitan yang kamu temui dalam usahamu untuk melaksanakan niat baik tersebut.

Friday, July 10, 2009

MaLaCCa

Hari Sabtu minggu lepas sepatutnya aku ada trip ngan adik beradik aku nak gi mandi air terjun kat Jeram Toi Jelebu... tp disebabkan ada masalah teknikal trip tu cancel... bila aku x pergi mana2 hari tu mak mertua aku ajak la pergi melaka hantar my wife cousin Nurul daftar masuk UiTM kat Kampus Bandar Melaka.... kata nyer nak suprise si Nurul ni.... Sbb diorang dah berangkat pergi pagi2 lagi... aku kul 10.00 baru nak gerak dr rumah.... tp sbb nak suprise x pela gerak lambat.... on the way tu adik aku call ajak mandi sungai la pulak... kata x jadi.... dia ckp kesian lak kat fatem (my another sister) dah ambik cuti tp x pergi mane2... aku x blh la sbb dah sampai melaka masa tu.... diorang semua pergi tanpa aku la....

aku sampai melaka lebih kurang pukul 1 br nak sampai sana... aku tgk si nurul belum settle lg pendaftaraan dia.. lama nyer... nak kata ramai x la ramai sangat nak banding kalo kat kampus biasa... for info Uitm ada 2 jenis kampus satu kampus biasa satu lagi kampus bandar.... kampus bandar ni tempat dia kat tengah town pastu bangunan sewa (agak aku la) kalo asrama jauh... kampus biasa asrama dalam area kampus je... kalo nak contoh kat selangor kampus biasa semua sedia maklum kampus shah alam yang besar tu la... then kampus bandar cam kat jalan othman pj.... skarang siap ada kat jalan klang lama lg.....

bila aku sampai aku dapat tahu si nurul ni x dapat asrama... walaupun dalam letter offer uitm kata asrama disediakan... yang ada sekarang sinurul boleh tinggal kat asrama tapi kena kongsi ngan student lain dan hanya untuk seminggu je... pastu still kena kuar cari rumah sewa.... kesian tengok nurul aku cuba cari rumah tuk dia.... berbekal pengetahuan aku kat area melaka aku pergi ronda cari rumah sewa sementara dia habiskan pendaftaraan dia... seksa jugak kan nak cari rumah sewa last minute ni... selalu tgk byk je rumah untuk disewa... kalo time kita cari x de la pulak..

gambar2 sementara menanti nurul habis register...




bila dah kena tunggu lama... sara pun jadi perhatian la....

ramai family yang menghantar dr student...


at last nurul ngan kawan2 dia sewa satu apartment 3 bilik kat area kesidang (agak nyer aku pun x pasti) dekat ngan bandar melaka RM400 sebln.... terus nurul pindah kat rumah tu hari ahad gak... sbb dia kata x sanggup nak berhimpit kat asrama sementara.... terpaksa kitaorang semua stay satu hari lagi kat sana.... mula2 tu mmg ingat nak balik hari je.... but takut jd anything or nak tukar planning tido and nak jalan2 kat melaka mak mertua aku suruh spare kan baju... in case nak gak tido sana... jadi soal baju not become problem to us...

on sunday tu aku teman kan la si nurul ni shopping lebih kurang brg untuk rumah sewa baru dia tu kat tesco... 1st nak cari tilam.... ada yang nipis2 je... ok la for time being... nnt boleh survey kat perabot lak... 2nd almari baju.... mungkin sbb terlalu ramai student register hari tu kot (bkn uitm je rase nye register hr tu ada uni lain kot sbb kat melaka ramai sgt org) almari plastik boleh habis stok... walhal ada dekat 6 jenis almari tu... semua stok habis... nampak nyer terpaksa nurul cr kat tempat lain nnt...

lebih kurang pukul 6.30 gerak dr melaka.... lg 4 km nak msk simpang senawang jalan dah jem... pakcik wife aku ajak ikut jln lama mantin.... sampai kajang dekat pukul 10 mlm... singgah makan mlm dulu... at last sampai rumah kul 12 mlm.... bsk keje ada meeting lak pagi2 tu....

Thursday, July 9, 2009

oLD ToWN WHiTe CoFFee

ni adalah 2nd time aku pergi tempat ni... 1st time tu masa lpas birthday ahza... lpas kemas rumah ngan semua org dah balik member aku ajak keluar makan... memula tu x tau gak nak pegi mana... mamak dah bosan... at last aku pergi la oldtown white coffee ni.... masa tu dah penat nak mengadap makanan pun x larat...

ni aku pegi masa malam hari jadi aku... saje jalan2 ngan family aku... ni aku baru nak try makanan kat sini.. kalo sebelum ni aku just makan makanan yg ahza order... kali ni pun ahza order makanan yang sama... Nasi lemak... mungkin sebab dalam menu tu gambar nasi lemak ni yang paling besar dan menarik hati dia kot... aku lak order one type of chiness food... aku lupa lak nama food tu.. tp ala2 kueh teow gak la... sdap punya makan sampai dapat ambik mangkuk licin je...

ni nasi lemak yang ahza order... lepas nasi dah kena sambal yang pedas terus dia x nak makan...



ni mangkuk mee yang aku order ... sorryla tinggal magkuk je...

ahza lepas makan mula buat hal .... terpaksa bagi pinjam dopod buat tgk ultraman.. baru nak senyap....tu pun nasib baik tempat ni ada wifi...

GaMBaR SoToNG HaNGiT

ingatkan aku x ambik gambar masa acara masak-masak masa kenduri arwah mak aku.... bila main2 ngan phone aku baru jumpe... tu lpas 1 bln lebih kenduri tu...

ni untuk tatap semua.... gaya beginner nak masak tp ada lagak expert...


ni la tukang masak stong hangit....
gaye je lebih tp sotong tu hangit gak...

ni la rupenya sotong hangit tu...
hhaahahh...



Monday, June 29, 2009

SaLaH BeLaJaR

Sekarang ni ahza ikut je apa yang org ajar .... kalo salah ajar ni la yang jd... kita layan video ni...


video


Kalo nak tau apa dia ckp tanya Caca... Hahahah


P/S : Caca ni ahza ckp ikhlas dr hati dia...


Sunday, June 28, 2009

tido...tido...tido...

hari ni adalah hari untuk aku & family tido.... penat tu semalam..... hari dah la bangun lewat pastu ni nak sambung tido balik... sorry la .... penat seh.... sbb tu la aku buat party tu yesterday coz 2day still can rest... cuba kalo aku buat hr ni... bila nyer aku nak rehat kan??? bsk dah start keje blk... tu yang jadi monday x mood nak keje.... bkn sbb apa just sbb on sunday x puas rehat... nasihat aku lpas ni sesapa nak kenduri ker,, party ker,, buat la hari sabtu..... ok la aku nak sambung tido ... anak2 aku pun dah tido....

P/S : jom tido reramai...

party ... party...

td baru selasai birthday party ahza yg ke 3 tahun... penat gak la buat party ni... br settle kenduri arwah mak aku last saturday.... sambung lak party anak aku this week... start dr monday dah kena buat keje... mcm2 nak kena cari... untuk door gift je aku kena pergi cari sampai 3 hari baru complete brg dia... door gift aku letak cup cake and biasa la jajan but have something yang special... coz anak aku minat giler ngan ultraman... aku bg patung ultraman yg kecik kat semua org... pastu hari ni aku kena masak coz one of the menu is spegatti my favourite aku... first time my spegatti di publish ke org ramai... selalu nyer kalo aku masak cuma aku je yg makan... anyway soory is my spegatti not delicious... aku pun risau gak kalo spegatti ni x habis... aku pun x de la masak spagetti tu byk2 takut org x makan... but unexpected spegatti yang habis dulu... terpaksa aku masak lagi...

yang x best nyer party ni.... birthday boy buat ragam lak... bila nak mula je upacara tiup lilin ahza boleh lak menangis bagai nak rak... mati2 x nak tiup lilin... at last mama dia yang tiup lilin dan potong kek... aku agak2 ada 2 reason nape ahza meragam... 1st dia nak tido sbb penat sangat main dari pagi dan x tido2 sampai petang... 2nd reason yang aku rase concrete skit sbb ahza takut kat sorang makcik ni (kawan my mother in law)... makcik ni lak duduk dekat ngan kek ahza tu... tu yang menangis sakat bile suruh dia tiup lilin... aku pun x sure nape ahza takut sangat ngan dia... makcik ni bukan garang pun... kalo makcik ni datang rumah ahza mesti jadi seorang yang sangat baik.... pijak semut pun x mati la...

back to the birthday story... ahza bila dah jumpa cousin dia je baru ok... baru boleh nak main.... meriah gak party ni walau x de acara potong kek... ramai gak la guest yang dtg... aku buat door gift dlm 50 set je... aku ingat ada la lebih... last2 x cukup... sesapa yang lambat sampai tu mintak maaf la ye... door gift dah habis... anyway thank 2 all yg dtg....

P/S : bln 10 nnt ada satu lagi birthday party for sara lak...

Friday, June 26, 2009

Sibuk Giler...

2 minggu ni aku sibuk betul... last saturday aku buat kenduri tahlil arwah mak aku 100 hari.. aku ngan adik beradik aku yang prepare food tuk hr tu... masing2 x de pengalaman masak tuk kenduri... nak pilih menu pun susah.. x tau nak masak ape... iyelah sendiri yang nak masak... setakat masak tuk 2-3 org tu boleh la... ni budget tetamu +-200 org... ramai tu... at last menu yang dipilih sambal sotong, kobis masak lemak, ayam goreng ngan sambal belacan + ulam... aku yg kena pergi pasar... pastu kena goreng ayam lak tu... nak dijadikan citer masa masak sambal sotong ada masalah pulak... mula2 dah confident boleh buat sendiri... kena la sambal tu ada bau ngan rasa hangin... semua dah mula risau cam ne nak buat ... terpaksa la import makcik aku tolong... yang best nyer makcik aku bg petua suruh masuk kentang... x penah di buat org masak sambal sotong masuk kentang... pastu dah la hangin masak sambal sotong guna sampai 5 kilo minyak... bila majlis mula semua yang masak tu risau sbb masing2 still rasa hangin tu gak... takut org complain... tp nasib baik org lain x rasa hangin tu... cuma yg masak e sbb dah tau.. makcik aku ckp tu semua sbb dah set dlm minded yang sambal tu hangin... mungkin gak...

this week aku nak buat birthday party anak aku... nnt aku sambung balik citer pasal party ni... tgk apa lak yang jadi...

P/S : thank busu coz jadi penyelamat....

Wednesday, June 17, 2009

BEWARE!!!!

ni ada terjadi kat aku... ada satu pagi tu aku ada received call to confirm credit card transaction.... the bank said (claims from Ambank) aku guna credit card ambank beli barang dekat KLIA amount around RM3800... (byk tu!!)... aku confuse jap time tu... aku mana ada credit card ambank... pastu suara (use voice machine) tu suruh aku pilih tuk confirm atau speak to customer service... aku terus pilih cust service... belum ape2 aku bambu dulu.... person tu ckp card tu aku apply bulan 4/2009... aku terus hangin... sebab bila aku betul apply reject la pulak... ni tah sapa2 yang apply boleh lak lulus.... mungkin x tahan kena bambu ngan aku cust service tu terus letak phone... aku still x puas hati.. aku call balik ambank ckp ngan cust service dia... baru cerita skit dia kata aku sebenarnya nak kena tipu... cuma nasib aku baik sbb x disclose any finance information aku... pastu aku terpikir lak mcm mane dia org nak mintak info aku pasal credit card tu aku mmg x de....

selang 2-3 hari aku receive email from my boss... ada kena mengena ngan benda ni la... ada sorang tu mengadu dia dah kena tipu same like aku... cuma nasib dia kurang baik sbb semua info financial dia bagi.. dan yang best nye dia pun kena sama tempat transaction/amount/date approved card (beli brg kat KLIA/RM3800/bulan 4/2009)... dalam email tu mamat ni citer la mcm mane dia kena... dia pun marah gak plus panic pasal takut credit card dia org lain guna... person yang ckp dlm phone tu pretend to be simpati dgn cuba nak tolong mamat ni... dia kata mamat ni kena report kat bank negara... as consent ngan mamat ni dia blh tranfer phone tu kat bank negara... bila dah tranfer person yang mengaku bank negara ni buat2 x tau citer then mintak mamat ni citer la dari mula... (nak cover la tu)... person tu ckp dia boleh tolong investigate matter ni but mamat to kena disclose sumua information about he financial like no credit card yang ada (semua lak tu) no saving yang ada dan pelbagai lagi... pastu person tu ckp untuk melicinkan siasatan mamat ni x boleh buat apa2 bank transaction dlm masa 3 hari ... lepas bagi semua info mamat tu try lak tanya kawan dia yang kerja bank... kawan dia yang sound dia dah kena tipu... terus dia call ambank nak confirmkan btul ke x... yang pasti ambank kata dia kena tipu pasal ambank x pernah buat confirm transaction melalui voice machine.... ngan dia kata ambank x leh direct transfer call ke bank negara... yang ambank boleh buat just advise cust to lodge police report...

sekarang ni mcm2 pernipuan boleh berlaku.... kadang2 tu benda yg x terfikir oleh kita... yang penting kita kena beringat selalu... org nak menipu mcm2 dia boleh buat... mcm kes tu cust dalam panic situation lagi senang kena tipu...

yang penting kena selalu beware...

P/S : jangan marah kalo x paham citer... yang penting faham point jer...

Tuesday, June 16, 2009

Iklan @ Nak Promote

Hahaaa.... Ni nak promote skit.... Aku sekarang dah jadi agent Insurance AIA.... Kalo ade sesapa yang berminat nak beli insurance boleh la contact aku... Kepentingan insurance ni x payah la aku tulis kat sini.... nnt panjang sangat... Yang penting insurance tu mmg penting buat semua.... kalo nak tau details boleh aku arrangekan appointment... Penerangan face to face lebih mudah faham dari aku explain kat blog ni.... anyway ada pelbagai product yg tersedia untuk dipilih... ada investment or saving plan, accidental plan, education plan, Hospitalization coverage and many more... But yang paling aku recommend sekarang is medical card plan especially for org yang company dia x cover hospitalization... for more detail boleh contact aku... jangan marah yerrr... apa guna ade blog kalo x leh nak promote kann??

P/s : Busu x nak ambik ker insurance ni.... nnt blh la gee bayar duit HP cepat skit bile dpt commission dia... Jgn marah hahaha....

Sunday, June 14, 2009

Susah nyer nak beli Printer

tadi aku nak pegi beli printer tuk lyn... semalam dia dah survey harga .... jumpa yang 3 in 1 printer jenama canon harga dlm RM200... jadi hari ni ingat nak gi beli la... tapi sbelum tu nak tgk la dulu function dia.... aku pg la satu kedai computer kat warta... lyn tanya la kat pembantu kedai tu boleh buka kotak dulu x?.. sbb nak tgk paper dia msk ikut atas ke bawah.... jawapan pembantu kedai buat kan aku angin ... terus blah dari situ.... kalo x kasi bukak kotak x pe la... tapi biar ckp elok2.... ade ker dia ckp "x payah bukak tgk.. sama cam gambar kat kotak"... pastu ckp x pandang org.... aku tau rupa printer tu sama mcm gambar kat kotak...tp org nak tgk funtion dia... lain kali kalo x nak keje pegi ambik cuti... lyn nak juga tgk display printer tu .... sbb kt nya dia nak printer yg masuk paper ikut atas sbb senang nakprint cheque... pastu aku selalunyer tempat yg ada display printer kat tesco ker carrefour ker giant ker.. try la pegi tesco kajang... kat situ stock printer tu lak x de... aku lebih kurang dah nak fed up... at last aku gi metro kajang beli kat sana sbb ada display dan stock.... nak beli printer pun kena pegi banyak tempat...

Friday, June 12, 2009

start Balik...

...Ni baru dapat buka balik blog ni... Nama je ada blog... passwood nak msk blog sendiri pun lupa...ni baru dpat download gambar anak aku.... pasni pasti aku dapat update latest news...

Tuesday, May 26, 2009

Baru Cuba

....baru create blog aku pun x sure nak tulis apa for this 1st comment.... Aku tgk dah ramai yang ada blog... aku pun nak cuba gak... cuma takut x jadi jer..... at least aku try... bukan sebab dengki... tp just to try...